Cabernet Sauvignon, een krachtige crowdpleaser
8 dec. 14:43
Intens, full-bodied en vol met donker fruit. Zo beschrijf je cabernet sauvignon, een van de bekendste druivensoorten ter wereld, het allerbeste. In deze blog lees je meer over de druivensoort, de wijn, wine-food-combinaties en onze favoriete CabSauv!
#CabernetDay
Je leest het goed. Deze druif heeft zowaar zijn eigen officiële feestdag! De eerste #CabernetDay startte in 2010, toen marketing-guru Rick Bakas een groep wijnhuizen bij elkaar riep om de CabSauv te promoten op de dag voor Labor Day. Sindsdien wordt deze dag ieder jaar gevierd, door steeds meer mensen.
De druif
Wereldwijd is de cabernet sauvignon een van de meest geplante druivensoorten. De druif heeft, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een pinot noir, een dikke schil. Dit maakt hem een stuk minder gevoelig voor ziektes en schimmels en zorgt voor een intense kleur en stevige tannines. De druivensoort komt oorspronkelijk uit het Franse Bordeaux, maar is inmiddels te vinden van Californië tot Toscane en van China tot in Bosnië en Herzegovina.
De wijn
Cabernet sauvignon is makkelijk herkenbaar door een onderscheidend geur- en smaakprofiel en een volle paarse kleur. Naast smaken en geuren van donker fruit, zoals cassis, zwarte bes, kers en pruim, vind je in deze wijn aardse smaken terug, zoals leer of tabak. Proef je ook cederhout en vanille? Dan heeft de wijn houtrijping gehad.
Cabernet sauvignon is een wijn die (naar onze mening) volledig tot zijn recht komt, wanneer het gecombineerd wordt met eten. De milde zuren, sterke tannines en het alcoholpercentage kunnen de wijn op zichzelf nogal overweldigend maken. Daarnaast fungeren de tannines in cabernet sauvignon als ‘schrapers’ voor vetten en eiwitten die zich op je tong verzamelen uit het voedsel dat je eet. Een steak bijvoorbeeld heeft een hoger gehalte aan eiwitten en vetten. Daardoor matcht een steak goed met een wijn met veel tannines (zoals een cabernet sauvignon).
Eten bij Cabernet Sauvignon
De volle, intense smaken en aroma’s van het fruit en de kruiden in cabernet sauvignon gaan (zoals je al las), uitstekend samen bij rood vlees zoals biefstuk, eend en lam. Zowel voor je zomerse BBQ als een uitdagend gerecht tijdens de kerst: cabernet sauvignon does the job!
Benieuwd naar onze Cabernet Sauvignons? Bekijk dan hier ons assortiment en ontdek deze en andere heerlijke wijnen.
Onze favoriet
De Rubis Cabernet Sauvignon 2018 uit Bosnië en Herzegovina staat bovenaan op ons lijstje. Een heerlijke, dieprode wijn, met een medium zuurgraad en body. De aroma's van zwarte bessen, zwarte kersen, cranberry, gedroogde pruimen en zoete kruiden voeren de boventoon. Een wijn die je zonder twijfel eens geproefd moet hebben!